De route

De voorgenomen route is een zogeheten 'rondje Atlantic': we routeren min of meer om het Azoren hoog heen. Dit geeft de beste kansen op bezeilde koersen en gematigde winden en meestentijds stroom mee op de koop toe.


De af te leggen afstand is ongeveer 8.000 zeemijl (~ 15.000 km). Met een verwachte etmaalafstand van 110 mijl is dit ongeveer 75 dagen varen, waaronder een paar wat langere oversteken. Dit betekent dat we dus veel meer tijd voor anker en in havens liggen dan dat we varen: veel tijd dus om (ei)landen te verkennen.

Om bestendig weer te blijven treffen moet je wel rekening houden met een aantal zaken: nog in de zomer de Golf van Biskaje oversteken, pas als het orkaanseizoen voorbij is vanuit de Kaap Verden oversteken (eind november op zijn vroegst) en op tijd weer weg uit de Carieb voordat het orkaanseizoen weer begint. Ook wil je niet te laat in de zomer richting de Azoren en weer naar huis omdat dan de kans om een stevige Atlantische depressie te treffen weer groter wordt.

Nu is er een hoop te zien en te doen onderweg. Er is geen tijd om alles wat leuk of interessant is aan te doen, dus we hebben een globale planning die al reizende verder wordt ingevuld of aangepast:

Deel 1: de Nederlandse zomerTot eind juli gaan we de Engelse en Franse kanaalkust verkennen. De kanaaleilanden staan (alweer) op het verlanglijstje en ook de Scillies (een mooie eilanden groep een dag ten zuidwesten van Land's End). De scillies wordt de springplank voor de oversteek van Biskaje, maar als het weer niet bestendig genoeg is om op de Scillies te kunnen komen, of daar te blijven, kunnen we ook eerst terug naar de Franse kust zeilen.

Deel 2: de Nederlandse herfst


Voordat in West Europa het weer herfsttrekken gaat vertonen is het zaak de Golf van Biskaje over te steken en  naar het Zuiden af te zakken.

De oversteek van de Golf van Biskaje is de eerste langere oversteek van de reis: drie tot vier dagen op zee (vanuit de Scillies nog een beetje langer).
Er zijn geen uitwijk mogelijkheden (bij slecht weer is Frankrijk lagerwal en lastig weer weg te komen) dus een goed weatherwindow is prettig om een rustige oversteek te hebben.

De GPS wijst naar Noord Spanje, vanwaar we langs de kust af zullen zakken tot in Zuid Portugal, om uiteindelijk over te steken naar Marokko of Madeira.

 Vanaf Marokko (of Madeira)  hebben we tot half november de tijd om via de Canarische Eilanden naar de Kaap Verden te komen. Veel schepen steken rechtstreeks over vanaf de Canaries naar de Carieb maar aangezien je toch zuid zeilt tot je een stabiele Noord Oost passaat vindt liggen de Kaap Verden niet ver van de route.

De Kaap Verden zelf zijn een bezoek zeker waard maar zijn ook de laaste stop voor de Atlantische oversteek om te bunkeren, provianderen en voor wat laatste reparaties en voorbereidingen.

De Atlantische oversteek naar Suriname is 1900 zeemijl lang. Daar zullen we ongeveer 16 dagen over doen (plus of min een paar dagen). Met hopelijk (en naar verwachting)  15 tot 25 knopen Noord Oost passaat in de rugDe Feestdagen

We hopen voor de  kerstdagen in Suriname aan te komen zodat we daar Kerst en Oud-en-Nieuw kunnen vieren. Een stukje de Suriname-rivier op ligt Domburg: hier zijn goede jachtvoorzieningen. Hier willen we een paar weken blijven om Suriname te bezichtigen en ervaren.

In januari gaan we weer verder, Noordwaarts deze keer, richting het Cariibisch gebied.De winter en vroege lente

We hebben een paar maanden de tijd om de bovenwindse eilanden eilanden te verkennen van Trinidad tot aan de BVI (British Virgin Islands). Sint Maarten, Guadeloupe, Tobago, Martinique en ga maar door.  Of we ook Turks en Caicos aan zullen doen is nog de vraag. We zullen hier wel de tijd een beetje in de gaten moeten houden want we willen niet te laat door naar Bermuda en de Azoren.De lente van 2017De tweede atlantisch oversteek voert via Bermuda naar de Azoren. Nautisch-planning-technisch gezien het lastigste stuk: hier geen passaat wind in de rug, maar onder invloed van de heersende westen winden. Vaar je te ver zuid dan heb je weing of geen wind, of wind tegen. Vaar je te ver noord dan loop je de kans in een Atlantische depressie te verzeilen. Zorgvuldig routeren dus om een optimum te vinden tussen comfort en snelheid.
Uiteraard plannen we tijd om Bermuda maar vooral ook de Azoren te verkennen.

Terug naar huis, zomer 2017

De laatste lange ruk van de reis: 1100 mijl (+/- 10 dagen) van de Azoren terug naar het Kanaal. We willen dit stuk op zijn laatst half juni varen zodat we nog een paar weken over hebben om via het Kanaal weer terug naar huis te zeilen.


Thuis
 
Hopelijk zijn we half juli weer behouden thuis.