woensdag 20 juli 2016

Paradijs in Cornwall

We nemen het ervan in Falmouth. We hadden in Eastbourne een Super Escape deal gekocht van Premier Marina: 7 nachten voor de prijs van 5, op te maken in alle aangesloten havens. Dankzij veel ankeren, droogvallen en de complimentary mooring in Dartmouth hebben we er nog 4 over en Falmouth is de laatste aangesloten haven voor Land's End.

Vakantie !


Het weer is ook uitstekend: eindelijk strand- en BBQ-weer. We doen groot boodschappen bij de aanliggende Lidl. Het koffertje wat Ties kreeg van zijn klas doet het uitstekend als trolley voor de zwaardere boodschapen. Er worden wassen gedraaid en we doen wat klusjes aan de boot, maar we zijn vooral ook aan het genieten van de rust en het mooie weer. De kinderen zwemmen in de haven, vissen (en krijgen les 'hoe vang je een Harder'), en toeren wat met de bijboot. Het lijkt wel vakantie.

Get set go ! Met de 'bierkoffer'

Ties komt voorbij zetten met een Schot in een dinghy op sleeptouw: zijn motor was uitgevallen dus een sleepje was nodig. Langsvarend roept de meneer 'He's bringing me to Scotland'. Ties en de Schot hebben de grootste lol en later komt de 'geredde' nog een mooie pet voor Ties brengen, als dank voor het slepen.

Onderweg naar het strandIn de haven liggen twee Engelse jachten die deelnemen aan de Barbados 50 en daarna aan de World ARC dus die zullen we nog wel vaker tegenkomen. Op maandag komt een Nederlandse dame aangekayakt: zij peddelt twee maanden langs de Engelse kust met tentje, voedsel en kleding allemaal mee in de kayak. In de haven is geen ruimte voor een tent dus ze mag overnachten op een huurjacht van Cornish Sailing. Sympathiek.

In de dinghy, Falmouth vanaf het water


De dagen vliegen om en als op dinsdag de regelaar arriveert gooien we direct los: we moeten voor 15.00 bij de Lizzard zijn: de een-na-laatste stroomkaap van Engeland met een beruchte race. Met een heerlijke Oost 5 verlaten we Falmouth, maar al na een uurtje gaat de wind eruit en moet de motor bij. We rollen wat op de golven die nog over zijn en voor het eerst wordt Meike ook misselijk en gooit haar ontbijt over de railing (na het eerder opgegeten te hebben). Ties had eerder al voorgedaan hoe het moest.

We varen krap langs de race om daarna de boeg te richten op Saint Michaels Mount: van oudsher een dependance van Mont St Michel aan de overkant in Frankrijk. Het heeft een mini haven die ongeveer 2 meter droog valt en plaats biedt aan een handjevol jachten.

De 'mount' vanaf zee. Dreiging van onweer maar het bleef bij wat spetten


De havenmeester verwelkomt ons hartelijk. We zijn het 12e bezoekende jacht dit jaar (onbegrijpelijk op zo'n mooie plek) maar via de Causeway (een looppad naar het eiland wat alleen met laag water toegankelijk is) zijn er al 300.000 (!) bezoekers geweest dit jaar. De haven is droogval-walhalla: vlak zand en helder water achter de beschutting van een grote havenmuur.

Er wonen ongeveer 30 mensen op het eiland, deels in het kasteel en deels in de huizen aan de kade en alle bewoners werken op het eiland: de gardeners, de castle manager, de 'boat men' (die o.a. de  pendeldienst onderhouden). Hier werken betekent ook een huis van de zaak. Bijna 'all-inclusive living'.

De mount en de haven bij laag water. De Ovni z'n elementAls wij aankomen zijn alle toeristen weer vertrokken en de bewoners zijn aan het BBQ-en op de kade: we worden uitgenodigd voor een bier/cider en de kinderen spelen met de kinderen die hier wonen. We leren veel over het eiland, het kasteel, en hoe het is om hier te wonen en te werken. En er is een vacature voor boat man....dus wellicht op de terugweg :)

Onderweg vanuit Falmouth heeft de hydraulische stuurautomaat het toch weer begeven en wel zodanig dat nu overduidelijk is waar het probleem zit: de solenoid maakt sluiting omdat ie van binnen geroest en aangetast is. Robert en Anneke demonteren de drive met de solenoid en weten via de fabrikant een nieuwe te bestellen die morgen geleverd wordt op het postkantoor in  Marazion (hier aan de overkant). De kinderen  vermaken zich in de haven,op de causeway en in het dorp aan de overkant waar we ons Cornish Ice Cream en fudge laten smaken.

Meike op de causeway naar Marazion


Overdag zien we inderdaad drommen toeristen langs trekken. Veel Duitsers omdat kennelijk in Cornwall series zijn opgenomen die populair zijn in Duitsland, maar ook de nodige Aziaten en Indiers. Het is dan ook een prachtige plek: tuinen met subtropische vegetatie, een schitterende haven en een prachtig kasteel. Robert is wel op Mont St Michel geweest maar vindt het hier mooier (voor wat dat waard is). Rond 4 uur loopt de Causeway weer onder en keert de rust terug. Een paar bewoners gaan uit roeien met een van de roeisloepen (de oudste sloep is uit 1740 !).


En vanaf Marazion. Wat een kleuren....

Morgen gaan we het kasteel bezoeken en eens kijken wanneer een goed moment is om richting de Scillies te vertrekken.2 opmerkingen:

  1. Dat ziet er inderdaad uit als een paradijs! Prachtige plaatjes en heerlijk verhaaltje weer.. wij nu ook bijna vakantie, zo krijg ik een heerlijk vakantiegevoel. Doeiii en de groeten van Bente aan Meike.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo heb je een selfie stick, voor je het weet heb je een drone om foto's van bovenaf de grutte grize te maken :D Het begint nu echt op vakantie te lijken. Eindelijk mooi weer. En wat een gave haven. Ik had via marine traffic al gezien dat het een haven was die behoorlijk droogvalt met een spannend weggetje naar de vaste wal. Te gek zeg. Wij gaan morgen op vakantie. Wie weet zien we elkaar nog... in Spanje :)
    Groetjes Wim en Maroesjka

    BeantwoordenVerwijderen