woensdag 29 juni 2016

Echt onderweg

Een week sinds de vorige post, dus aardig wat te melden. Na Willemstad zijn we via Volkerak, Krammer, Oosterschelde en Veerse Meer naar Vlissingen gevaren. De sluismeester van Veere wil wel mee: we hebben een leuke conversatie over de marifoon. In Middelburg voor de brug komt een schip naast ons liggen: dus wij zijn die vertrekkers waar de sluismeester mee sprak ja. Aangekomen in Vlissingen stappen de heit en mem van Anneke op om de oversteek naar Engeland mee te maken (een bucketlist dingetje van Mem). De wind is echter WZW dus het is verstandiger eerst langs de Belgische kust af te zakken. Op donderdagmorgen wachten we het zwaarste onweer af in Vlissingen alvorens los te gooien met bestemming Blankenberge of Nieuwpoort. Het wordt Nieuwpoort wat we nog net op het zuidgaande tij redden. In Nieuwpoort zien we de mooiste buien langstrekken die later in Nederland noodweer brengen.

De volgende dag verder Zuidwaarts naar Gravelines en zoals gebruikelijk weer even buiten wachten op voldoende water voor de nogal droge invaart. Helaas pas vanaf Duinkerken kunnen zeilen: opkruisen langs de banken en de Zuydcoote pas was niet zinvol dus dat hebben we gemotorzeild. Net als een paar jaar terug de Lidl naast de haven beroofd van vers stokbrood en allerlei lekkere kaasjes. In de kuip is het heerlijk in de zon en de vesting Gravelines en grote speeltuin zijn nog steeds leuk. Ties heeft sjans met een Francaise en Amarins en Meike oefenen hun engels met de wat lokale jeugd. (een vertaalapp blijkt ook handig)

Op zaterdagochtend gooien we los in Gravelines. Eerst nog weinig wind dus motorzeilend zuidwaarts naar Calais om daar over te steken richting Folkstone met de dan opgestoken zuidwesten wind. Voor de Engelse kust zeil geminderd want het ging veel te hard (af ten toe 9 knopen) en nog steeds iets te vroeg in Folkstone waardoor de haven nog droog ligt dus een uurtje in de oude ferry-haven voor anker. 's Avonds liggen we droog in Folkestone tussen de visserboten en de kinderen vinden prachtige Jacobsschelpen en een (dode) tijgerhaai van ongeveer 60 centimeter. Op de kaden is het 'engels' druk rond de pubs en op de pier. Best een leuke haven en een welkome afwisseling voor Dover, maar je moet wel kunnen droogvallen. Heit en Mem hebben hun oversteek gemaakt en vonden het prachtig.


Folkestone

De volgende morgen worden we om 05.00 uur wakker van het rollen van de boot: we drijven weer en liggen dwars op de golfjes die de haven in lopen. Maar direct anker op en naar buiten, het originele plan was 06.00 uur dus dat uur maakt ook niet uit. Zeilen omhoog en richting Eastbourne. Helaas krijgen we na Dungeness eerder stroom tegen dan verwacht en draait de wind tegen en neemt toe naar een dikke 5. Het is worstelen om in Eastbourne te komen maar rond 15.00 uur maken we daar toch vast. Amarins haar oog blijft wat rood dus we brengen voor de zekerheid een bezoekje aan de GP (= huisarts): niets aan de hand gelukkig.

Maandag met de trein naar London. Rondgekeken op Borough Market, uitgebreid in Hamley's geweest. Heit en mem moesten rond 15.30 de trein naar Gatwick hebben om terug naar Nederland te vliegen. Wij gingen door naar Leadenhall (Harry Potter decor). Het plan was om wat te drinken in The Grapes (oudste pub van London, met balkon aan de Theems), maar daar mag niemand onder de 18 in helaas . Dus maar naar Canary Wharf doorgelopen en daar broodjes, zalm en ham gehaald voor een picknick in het park.


Net als 3 jaar terug met de Jolie Brise

Omdat we toch graag westwaarts willen naar Wight de eerste window genomen op dinsdag om weer een stukje op te schuiven: om zeven uur vertrokken en Beachy Head gerond, een van de bekendere kapen/kliffen in Engeland. Heerlijk kunnen zeilen tot aan Brighton en een uurtje voor de kentering van de stroom binnen (12 uur in de middag). De middag lekker 'sightseeing' in Brighton en natuurlijk de pier op (de kinderen zijn niet weg te slaan bij het pennies schuiven). De verwachte harde wind voor de avond kwam: gale warning WZW 8 en die heeft er ook gestaan. Dubbele lijnen gelegd want de vlagen kwamen hard door de haven heen zetten.

Beachy Head's Ochtends iets rustiger maar over de dag neemt de wind weer aardig toe tot er weer weer een ZW 6 a 7 waait. Ook regent het het grootste deel van de dag. Lekker knutselen en spelletjes spelen aan boord dus. Anneke draait wasjes en Robert doet een poging tot het bakken van brood in een pan: oefening baart kunst hopen we. De zee breek hier in de haveningang en de spray komt hier over de (toch zeker 10 meter hoge) kademuren heen zetten: geen weer om buiten te zijn. In de haven liggen een paar boten die ook onderweg zijn naar Wight voor de Round Island race die deze zaterdag is. De voorspelling voor morgen (= donderdag) is eerst WZW 3 en later toenemend ZW 5: dit lijkt onze window om Selsey Bill te ronden en in de Solent te kunnen komen. Doel van morgen is dan 07.30 vertrekken richting Bembridge op de Isle of Wight. Maar zoals het nu nog waait.....maar eens zien morgenvroeg.


Ties op Brighton Pier

3 opmerkingen:

 1. Dag familie, wat leuk om jullie zo te volgen tijdens de trip. En super dat Frans en Gerda mee zijn gevaren. Wat een trip zeg, nu al. We kijken uit naar jullie volgende blog. Liefs uit Canada van Agnes en Sjoerd

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ties is het leuk in Engeland??
  Groetjes serah

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Serah, ja het is heel leuk in Engeland en dat op het blog over die Française is helemaal niet waar!!! Ik mis je. Groetjes Ties.

  BeantwoordenVerwijderen