woensdag 6 januari 2016

Afscheidswinter

Maandagochtend was al een witte verrassing met een paar centimeter sneeuw bij dageraad en nog een beetje erbij gedurende de dag: na een sneeuw- en ijsloze winter 2014/2015 eindelijk weer eens sneeuw.

De weermodellen voor maandagavond en dinsdagochtend gaven een prachtige opglij-situatie weer: een rug boven midden-Nederland met kou aan de grond ten Noorden en een smeltlaag er net boven met vochtige lucht erover heen: of in 1 woord: IJZEL

Maandagavond al meerdere ongelukken en spekglad op straat. Regelmatig flikkeren de lampen vanwege 'lijndansen' in Groningen: door het ijs krijgt de wind vat op de kabels en gaan deze zwaaien: als ze elkaar kort raken valt heel even de stroom uit: te zien aan het flikkeren van het licht. Houtkachel:check Gasbrandertjes: check Kaarsen: check Water: check.Eten: check. Nou laat maar komen dat stroominfarct.

Dinsdagmorgen nog gewoon stroom, maar wel alles onder een dikke laag ijs: Robert gaat geen zelfmoord plegen in een achterwielaandrijver op een be-ijsde weg dus niet naar Engeland deze week, en om 06.00 uur was ook duidelijk dat Anneke niet naar Groningen ging. Om 08.00 uur het verwachte bericht van school: ijsvrij (ijzelvrij eigenlijk).Helaas/gelukkig kan Robert ook prima vanuit huis werken, Anneke belt en mailt in de tussentijd patienten om afspraken af te zeggen of te verplaatsen. Het blijkt dat maar 50% van het UMCG personeel naar het werk heeft weten te komen op dinsdag en dat het mogelijk is in het ziekenhuis te blijven eten en slapen als dit nodig is (als medewerker dus :) ).

De kinderen hebben buiten grote pret op het 'ijs'. Er wordt op straat geschaatst en studenten in Groningen spelen bierkratten-curling. Helaas zijn er ook overal in het Noorden aanrijdingen. Halverweg de middag is de situatie zo verbeterd dat het mogelijk is het ijs van de auto te bikken om naar de bakker te rijden: deze had de hele ochtend nauwelijks een klant gezien en was blij wat brood te kunnen verkopen.Woensdag een herhaling van zetten: er is nachts nieuwe ijzel gevallen. Wederom ijsvrij dus lekker buiten spelen en af en toe even bijwarmen aan de houtkachel. Erwtensoep gekookt, koekjes gebakken, Triviant en Cluedo gespeeld.

Achterbuurvrouw Inge had sinds maandagavond 40 appelflapjes liggen om op school te kunnen tracteren: deze zijn maar in de buurt uitgedeeld om als de school weer open is nieuwe te maken. Ze waren zeker lekker! Overdag valt er weer wat ijzel bij, en er volgt weer een code rood van het knmi voor Friesland.

Er komen prachtige filmpjes voorbij met een spiegelgladde A7 en schaatspartijen op straat. Maar ook mindere berichten: boeren moeten melk weg laten lopen omdat de melkwagens niet kunnen rijden en veel aanrijdingen.

Inmiddels is er bericht dat er morgen (donderdag) ook nog geen school is. Anneke heeft in het UMCG geregeld dat ze maandag werkt in plaats van morgen zodat ze morgen nog niet met twijfelachtige condities de weg op hoeft.

Als het goed is komt donderdagavond de dooi erin maar de weermodellen laten op de middellange termijn aardige winterkansen zien: zouden we van de weergoden een afscheidswinter krijgen met schaatsijs en sneeuw?

1 opmerking: